Nacka kommun, Nackas kommunala skolor, Barn- och elevhälsan

Nackas kommunala skolor når goda resultat och genom beprövad samt ny pedagogik bejakar vi kreativitet för att stimulera barns och ungdomars lärande. Vi har ett aktivt utbyte mellan våra 2 600 medarbetare som arbetar inom förskola, grundskola och gymnasium.

Vill du arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att elever ska uppnå kunskapsmål samt ha ett psykiskt och fysiskt välmående? Vill du arbeta hos en arbetsgivare med ett mycket bra förebyggande arbete? Läs då mer nedan!

Nu söker vi en skolkurator på 80 procent till vårt kompetenta och engagerade team. Du är anställd inom den centrala Barn och elevhälsan men är placerad 10 procent på Borgvallaskolan och 70 procent på Myrsjöskolan. Tjänsten är en tidsbegränsad anställning med start i augusti 2024 och avslut april 2025.

Skolorna tillhör Skuru-Duvnäs rektorsområde och Myrsjö rektorsområde samt har ett härligt naturvackert läge med nära till hav, sjöar och skog. Borgvallaskolan är en liten familjär F-3 "bullerbyskola" mitt i Skuru villaområde med cirka 180 elever. Myrsjöskolan är en F-9 skola med cirka 1200 elever som ligger i Saltsjö-Boo. Läs mer om Borgvallaskolan och Myrsjöskolan

Ditt uppdrag
Som skolkurator arbetar du i skolans elevhälsoteam med främjande, förebyggande och stödjande insatser för att bidra till att skapa goda förutsättningar för elevernas lärande, utveckling och hälsa. Arbetet sker på individ-, grupp och organisationsnivå. Skolans elevhälsoteam består av rektor, skolsköterska, specialpedagog och skolpsykolog. Rektorn ansvarar för och leder vad den samverkande elevhälsan ska arbeta med. Du arbetar förebyggande, hälsofrämjande och aktivt utifrån verksamhetens och elevernas behov.

Du samarbetar och samverkar med skolans personal, elever, vårdnadshavare, kommunens kuratorer och relevanta externa aktörer. Du är ett stöd för skolledning och personal när det gäller att prioritera, planera och genomföra insatser av psykosocial karaktär för elever. Du bidrar med din psykosociala och sociala kompetens som ett stöd i det pedagogiska arbetet och i den övergripande planeringen av elevhälsans arbete. Du bidrar även med kunskaper om samhällets olika stödsystem, sociala situationer, lärande och utveckling.

I rollen ingår bland annat:

 • Stödjande, motiverande, utredande och rådgivande elevsamtal, både enskilt och i grupp
 • Kontakt med vårdnadshavare i olika samtal och möten
 • Kontakt med socialtjänst, bup, första linjens psykiatri, habilitering etc.
 • Rådgivning till och handledning av skolans personal
 • Deltagande i skolans övergripande främjande och förebyggande trygghets- och likabehandlingsarbete
 • Klassbesök för att prata om exempelvis relationer, sexualitet och psykisk ohälsa
 • Nätverkande med skolans elevhälsoteam och kommunens skolkuratorer

 
Din erfarenhet
För denna tjänst krävs att du har:

 • socionomexamen
 • aktuell erfarenhet av att arbeta som kurator och/eller inom psykosocial problematik
 • erfarenhet av att arbeta med barn/ungdomar
 • god förmåga att uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.


Det är meriterande om du även har:

 • erfarenhet av att arbeta som skolkurator samt känner till skolan som organisation
 • kunskap och erfarenhet av barn i behov av särskilt stöd.


Är det här du?
För att lyckas i rollen som skolkurator är det viktigt att du är en trygg, stabil och professionell person. Rollen innebär många kontakter och samarbetsytor. Det ställer krav på att du har lätt för att samarbeta, samverka, kommunicera och skapa goda relationer med elever, vårdnadshavare, skolpersonal och relevanta externa kontakter. Din inlyssnande, relationskapande och förtroendegivande förmåga får andra att öppna upp sig. På ett självgående sätt har du förmåga att styra, strukturera och ansvara för din tid och dina arbetsuppgifter. Du anpassar ditt arbete utifrån verksamhetens, skolledningens och elevernas behov. Vidare visar du gott omdöme i uttalanden, agerande och beslut. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi erbjuder
Den centrala Barn- och elevhälsan består av skolläkare, skolsköterskor, kuratorer, psykologer, specialpedagoger och logopeder. Våra unika kompetenser kompletterar pedagogernas kunskaper. De olika personalkategorierna ses regelbundet för kompetensutveckling och erfarenhetsdelning. Vi har APT, professionsmöten och handledning i grupp en gång per månad. Här finns fler professioner och stödfunktioner. Vi är en stor grupp med mycket driv och fokus på förebyggande och hälsofrämjande arbete.

Som skolkurator hos oss tillhör du vårt professionella, kompetenta och trevliga team. Du får möjlighet att påverka och skräddarsy din roll utifrån verksamhetens och elevernas behov samt efter din erfarenhet och kompetens. Vi erbjuder dig mentorskap samt ett välstrukturerat och upparbetat arbete i en kommun med ett mycket bra förebyggande arbete. Läs mer om oss här

Som anställd i Nacka kommun har du bland annat tillgång till förmåner som friskvårdsbidrag på 3 000 kr per år, köp av SL-kort via nettolöneavdrag och en mångsidig intern stödfunktion. I Nacka får du möjlighet att arbeta i en kommun som vill vara bäst i Sverige på att vara kommun, och som har öppenhet och mångfald som sin vision och en grundläggande värdering att lita på människors kunskap, vilja och förmåga.

Intresserad?
Om du vill bli en del av Nacka kommun, tveka inte att skicka in din ansökan! Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta verksamhetschef Monika Neuman på 070-431 86 53 och monika.neuman@nacka.se.

Urval och intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Sista ansökningsdag 2024-04-23. Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Vi ser fram emot att få din ansökan!

Observera! Utdrag ur Polisens belastningsregister för skola och förskola krävs i samband med anställning. Vi ber dig att välja "digitalt registerutdrag" för snabbare hantering. Länk

Tjänsten tillsätts under förutsättning att den inte behöver tas i anspråk för intern omplacering.

Besök gärna Nackas kommunala skolor och förskolors karriärssida här

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Augusti (Avslut i april 2025)
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80%
Ort Nacka
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2024/159
Kontakt
 • Monika Neuman (verksamhetschef), 070-4318653,monika.neuman@nacka.se
Facklig företrädare
 • Fackliga företrädare nås via kommunens växel, 08-7188000
Publicerat 2024-04-02
Sista ansökningsdag 2024-04-23

Tillbaka till lediga jobb